SE VALFILMEN. Om mindre än två veckor går Finland till riksdagsval. Sannfinländarna har gjort unik valfilm som rör om i valrörelsen.

Inom en vecka visades filmen över en kvarts miljon gånger, vilket är mycket för en politisk film i ett land av Finlands storlek. Den skapar debatt, både om budskap och de nya grepp som valts i produktionen.

Filmen använder populärkulturella grepp, såväl från spelvärlden, seriemagasin och dystopisk fiction, för att nå en yngre publik.

Berättelsen handlar om folkets besvikelse över korrupta eliter och medier, en ilska som skapar ett sorts monster som ger det bedragna folket upprättelse.

Filmen börjar och slutar med att Sannfinländarnas partiledare Jussi Halla-aho sätter sig för att läsa en serietidning. Sedan växer historien fram ur seriesidorna. I slutet stänger partiledaren serietidningen och förklarar att ”något monster finns inte och det ända sättet att påverka är att rösta.”

Under filmen förmedlas en berättelse med en djup speakerröst. ”En gång valde det demokratiska landets ledare att svika de löften man givit befolkningen … De undergrävde landets självständighet som tidigare generationer kämpat så hårt för att uppnå, och vars minne finns inristat i folkets minne. Eliterna offrade landets kultur, traditioner och värderingar … Man öppnade gränserna för en stark ström av människor inklusive dem som aldrig behövde asyl.”

Sannfinländarnas nya valfilm – med engelsk textning.

Reaktionerna har varit många. En del gratulerar Sannfinländarna till att ha framfört ett kontroversiellt budskap med nyskapande och underhållande upplägg. Eftersom det sker inom ramen för fiction kan ingen anklaga den för falska fakta.

Anklagelser om populism är väntade, liksom krav på att biografkedjan som visat trailer för filmen ska släcka ner den. Det har skapat en diskussion om yttrandefrihet. Här liknar filmen reaktionerna på Sverigedemokraternas valfilm 2010.

Det återstår att se om filmen ger extra vind i seglen för Sannfinländarna som har en uppåtgående trend i opinionsmätningarna inför valdagen 14 april.

I en sammanvägning av mätningar från fem opinionsinstitut har Sannfinländarna i slutet av mars stöd av 12,0 procent av väljarna. Det är mer än vad man fick i senaste lokalvalen 2017, då partiet fick 8,8 procent. Det är dock lägre än i förra riksdagsvalet 2015 då väljarstödet var 17,7 procent.