Den rödgröna regeringen kan falla inom kort, om Jonas Sjöstedt menar allvar med att lägga misstroendevotum mot regeringen för utredningen om uppluckrade turordningsregler.

Till Expressen säger Jonas Sjöstedt (V) att han menar allvar med att ”det smäller” om regeringen med stödpartierna C och L rör arbetsrätten.

Och nu rör regeringen vid arbetsrätten. Under torsdagen presenterade regeringen riktlinjerna för en ny utredning som ska ta fram lagförslag för ”tydligt utökade undantag från turordningsreglerna”.

Sjöstedt sa på torsdagen att han står fast vid sitt löfte om att väcka misstroendevotum mot regeringen om den lägger sådana förslag.

– De kan glömma bort det där förslaget. Det är ett dåligt förslag därför att det gör löntagarna mycket mer otrygga, säger Sjöstedt.

C: Sjöstedt bluffar

Riksdagsman Martin Ådahl (C), som också är en av arkitekterna bakom januariöverenskommelsen, tror att Jonas Sjöstedt bluffar.

– Han sa ju det redan i januari. Det var ett lika ihåligt hot då som det är nu, säger Ådahl.

V har KD och M med sig

Jonas Sjöstedt svarar att han visst menar allvar och säger till Expressen att han redan kommit överens med M och KD om ett misstroendevotum.

– Det är ett löfte från mig till honom [Ådahl], att lägga fram det. Och både Kristdemokraterna och Moderaterna har ju sagt att de är redo, säger Jonas Sjöstedt.

Moderaterna säger att man inte ”kontaktats av Sjöstedt”, men att de alltid är beredd att fälla den här regeringen om det finns en majoritet emot den.

När ska Sjöstedt agera?

Att M, KD och även SD är beredda att fälla regeringen är nog ganska givet. Det som krävs är att Vänsterpartiet inte bara pratar, utan verkligen lägger in begäran om misstroendeförklaring i riksdagen. Om V gör det, kommer Löfven-regeringen med all sannolikhet att falla.

Men i detta ögonblick tror jag mer på Ådahls tes om att Sjöstedt bluffar.

Sjöstedt har talat om hemliga ”papper” där regeringen gått med på V-krav och han babblar om misstroendevotum, men ännu har han aldrig gjort slag i saken.

Fram med begäran om misstroende! Sluta prata och börja agera, bäste herr Vänsterledare.