
Unga nekas bolån. SD kräver sänkt amorteringskrav
Av Redaktionen
23 april 2019
Det räcker inte med fast heltidsjobb för att en ung person ska kunna köpa sin första etta. Riksdagens skärpta amorteringskrav leder till larmrapporter om läget i landets 25 största städer.
Heltid och sparade pengar till kontantinsatsen räcker inte för att få bolån sedan riksdagen skärpte amorteringskravet. Unga hamnar utanför bostadsmarknaden, också när det gäller borätter.
Det visar en ny rapport från bank- och försäkringskoncernen Skandia som kartlagt om en genomsnittlig 28-åring med fast jobb kan köpa en vanlig etta utan att spräcka lånekalkylerna.
Ofta måste förstagångsköparna amortera hela 3 procent årligen på lånet. Dessutom måste låntagaren klara en räntehöjning upp till 7,5 procent vilket är långt över dagens räntor på omkring 1,5 procent.
Stor invandring men litet bostadsbyggande
I dag tar det i snitt 9,3 år att få en hyresrätt genom bostadsförmedlingen i Stockholm. Bristen på hyreslägenheter har drivit upp priset på bostadsrätterna.
Samtidigt påpekar Skandiarapporten ”Lön utan lägenhet” att byggandet inte har gått i takt med folkökningen på cirka 1,4 miljoner fler invånare i landet sedan år 2000.
SD: slopa skärpta amorteringskravet
Ledamoten i riksdagens finansutskott, Dennis Dioukarev (SD), reagerar på den nya larmrapporten.
– Det här är egentligen ingen nyhet, utan något som Sverigedemokraterna påtalat tidigare. Det är dags att slopa det andra amorteringskravet, skriver han på Facebook och hänvisar till tidigare riksdagsdebatter där detta förslag framförts.