Med en jordskredsseger intar nu skådespelaren och komikern Volodymyr Zelenskyi presidentposten i Ukraina. 73 procent röstade på honom i helgens val, trots att han inte har något politiskt program.

Den sittande presidenten Petro Porosjenko fick stöd av knappt 25 procent, vilket är ett totalt underkännande av de politiska eliterna i landet. Ukrainska folket har talat om att de är trötta på korruptionen och på att makteliten struntar i vanligt folk. De valde ett nytt ansikte. Han är oerfaren, men han kan knappast bli sämre än hittillsvarande ledare, tycks folk ha resonerat.

Nu tar den politiska novisen Volodymyr Zelenskyi över presidentposten i ett land som sedan fem år har legat i lågintensivt krig, ett land där korruptionen är en omhuldad tradition bland alla som kan dra nytta av den och där 60 procent av folket beräknas leva i fattigdom.

Många kräver nu underverk av Zelenskyi. Han förväntas svepa som en frisk fläkt över landet och skapa ordning och rensa ut korruptionen.

Zelenskyj är utbildad jurist, men har gjort karriär som tv-komiker. Sedan 2015 har han gjort tv-serien ”Folkets tjänare”, om en historielärare som av en slump blir president.

Det är oklart vilken relation den nye presidenten kommer att utveckla med Ryssland och länderna i EU. Zelenskyi sade inför valet att han är beredd att föra dialog med Moskva.

Planen är nu att bygga upp nya partiet som just heter ”Folkets tjänare”. Hans ställning som president kommer att bero på hur det nya parlamentet kommer att se ut efter det val som ska hållas i höst.

– Fram till parlamentsvalet i höst kommer Zelenskyj att vara ganska kringskuren. På presidentens bord ligger i första hand utrikespolitiken men inrikespolitiken med reformerna och ekonomin ligger på premiärministern Volodymyr Hrojsman som är allierad med Porosjenko, säger Jakob Hedenskog, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).