Allt fler kommuner börjar nu besluta om tiggeriförbud i lokala ordningsstadgan. I måndags beslutade Katrineholms kommunfullmäktige att införa förbud, men Kristdemokraterna reserverade sig med Vänsterpartiet.

Det var S, M och SD som röstade igenom beslutet under måndagskvällen. Tidigare har Vellinge och Staffanstorp infört förbud på utpekade platser.

Det här innebär att de lokala ordningsföreskrifterna ska ändras och förbudet innebär att det blir förbjudet med passiv pengainsamling i centrala Katrineholm.

– Jag kan aldrig acceptera tiggeri i Katrineholm eller i Sverige, sade kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) i sitt anförande, enligt SVT.

Till Expressen säger Dahlström att han inte ser tiggeri som en framkomlig väg. 

– De här personerna ska naturligtvis vara hemma i sina hemländer och se till att deras barn går i skola och att de skaffar sig ett arbete. Tiggeri går i arv, säger han.

– Jag tycker att det är skandal att Sverige inte tar ett nationellt beslut i den här frågan. Generation efter generation ska inte sitta utanför våra affärer.

Enligt Göran Dahlström har det suttit tiggare på ungefär tio till tolv platser i kommunen. Förbudet ska träda i kraft den 1 augusti i år.

Övriga partier röstade emot ett förbud.

– Det är en sorglig dag, det har blivit kallare i Katrineholm, säger Centerpartiets gruppledare Inger Fredriksson till SR.

Mer uppseendeväckande är att Kristdemokraternas gruppledare Joha Frondelius tillsammans med Vänsterpartisten Tony Rosendahl skrev en gemensam reservation om att ett tiggeriförbud inte kommer att lösa några problem och att kommunen måste ha en plan för att hjälpa de som tigger.

”Vi anser att ett tiggeriförbud dessutom är diskriminerande då åtgärden först och främst är riktad mot en folkgrupp, nämligen de romer från Rumänien som befinner sig i kommunen”, skriver de två ledamöterna när de motiverar sitt nej till tiggeriförbud.