Medierna har tidigare inte uppmärksammat ett misslyckat terroristdåd i Lund på nyårsdagen. Nu startar rättegången mot den afghanske mannen som i stulen bil försökte köra på minst tio personer på övergångsställen och trottoarer.

Mannen åtalas nu för tio fall av mordförsök, rapporterar Nyheter idag.

Bilder från förundersökningen.

Han stal en personbil i Malmö från en landsman och körde till Lund och började där sikta på gående. Anledningen till att ingen blev skadad var en uppmärksam och rådig taxichaufför, själv med bakgrund i Mellanöstern, som anade oråd och följde efter.

– När jag ser att han försöker köra på folk så kör jag efter honom och tutar för jag måste uppmärksamma folk på hans bil. Jag trodde att han skulle skada eller döda någon. Jag fortsatte följa efter honom hela tiden för att folk skulle se honom, berättar han i förhör.

Via komradion kontaktar chauffören taxibolaget som i sin tur ringer till Polisen.