”Man gör en mängd knepiga prioriteringar”, säger Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomisk-politiske talesperson, om regeringens vårbudget. De viktiga frågorna om ökad otrygghet lyser med sin frånvaro.

Efter att finansminister Magdalena Andersson presenterat sin vårbudget gav Oscar Sjöstedt sina spontana kommentarer. Han var mycket kritisk.

– Vem är det som har kommit på att vi behöver satsningar på polisen men sedan gör nedskärningar på polisen? Vi behöver satsa. Polisen ska ha bättre arbetsvillkor och löner. Och de ska bli fler. Då kan man inte göra nedskärningar. Det funkar inte, sa Sjöstedt

– Vem är det som kommit på att vi har för mycket pengar till äldreboenden och arbetet mot psykisk ohälsa? Där gör regeringen nedskärningar nu.

– Att skattelättnaderna som vi röstade igenom i höstas med den konservativa budgeten ligger kvar, det är bra, svarade Sjöstedt när han av SVT Forum (3 tim, 56 min in i bandet) fick frågan vad som var mest positivt med regeringens vårbudget.

Men de kritiska synpunkterna överväger.

– Vi tryckte till pengar till polis och försvar. Dessa högt prioriterade frågor lyser helt med sin frånvaro, både i budget och Januariöverenskommelse. Man tar inte tag i de grundläggande problemen, om otrygghet och terrorhot. Vi har våldtäktsfall som inte utreds. Människor som borde sitta i fängelse kan inte sitta i fängelse eftersom kriminalvården inte har plats för dem.