Turkiets äldsta parti CHP, bildat av landsfadern Kemal Atatürk, vann oväntat i många viktiga lokalval på söndagen.

Erdogan och hans islamiska AK-parti förlorar makten i både huvudstaden Ankara och den historiska storstaden Istanbul. I sju av de 12 största städerna vann CHP, republikanska folkpartiet.

CHP är ett ovanligt parti i ett muslimskt land, eftersom det står för strikt sekulariserad statsapparat där religion är bannlyst från domstolar och militärmakten.

Detta som ett arv från det moderna Turkiets landsfader, Mustafa Kemal Atatürk, som bildade partiet 1919. Då formulerade han linjerna för ett nationalistiskt och sekulärt program.

Partiet har traditionellt haft starkt stöd bland tjänstemän och mer välbeställda. Erdogagans islamistiska AK-parti har under två årtionden tagit initiativet från CHP genom att samla de mer troende muslimerna och utmanat det sekulära arvet från Atatürk.

EU har också gynnat Erdogans regim genom förberedande medlemskapsförhandlingar och bättre handelsvillkor. Den goda ekonomin har gjort att Erdogans islamister kunnat vinna val efter val.

Men i takt med att Erdogan kommit på kant med väst har också ekonomin försämrats. Erdogans allt större anspråk har inte heller gjort honom mer populär i landet. Det har givit möjlighet för CHP att åter bli en kraft att räkna med.

I Istanbul vann CHP:s kandidat till borgmästare med 60,7 procent över AKP-kandidatens 35,3. I huvudstaden Ankara vann CHP-kandidaten med 50,1 procent mot 47,1 för AKP. Det rapporterar turkiska tidningen Hurriyet Daily News.

Totalt vann AKP och dess allierade 51 procent av rösterna, medan CHP:s nationella allians fick 37,6 procent. Erdogan är alltså inte uträknad och har fortsatt starkt stöd utanför storstäderna.