Många hade räknat ut Sannfinländarna sedan en partisprängning skedde 2017, men inför riksdagsvalet om mindre än två veckor har partiet ökat rejält under valrörelsen.

Det EU-skeptiska och invandringskritiska partiet Sannfinländarna slog igenom redan 2011 då man fick 19,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. En ökning från 4,1 procent i valet dessförinnan.

Framgångarna var mycket en reaktion mot hur eurozonens nordliga länder fick betala för Medelhavsländernas misskötta statsfinanser i finanskrisens spår. Partiet vägrade ingå i någon regering som tillät utökade lån till eurozonens krisländer. En sexpartiregering bildades.

Efter valet 2015 gjorde Sannfinländarna upp med Samlingspartiet (Moderaterna) och Centerpartiet för att bilda en trepartiregering. Den fortsatte även om Sanfinnländarna sprack och huvuddelen av partiet lämnade regeringen. Den falang som stannade bildade Blå reformpartiet.

Osämjan innebar att partiet tappade stöd. I lokalvalen 2017 fick Sannfinländarna 8,8 procent. Många räknade ut partiet.

Men under de senaste månaderna har Sannfinländarna fått ny fart. Man ökade till 12 procent i olika mätningar i början av mars. Och i slutet av mars visar mätning som TV-bolaget Yle publicerat att Sannfinländarna kan bli tredje största parti med 15,1 procent. De Blå ligger på mellan 1 och 2 procent.