Artister ska få EU-bidrag för att arbeta i annat EU-land inom ramen för nytt mångmiljonprojekt. Samtidigt kräver man högre EU-avgift från Sverige.

Som del av ett nytt pilotprojekt kommer EU-kommissionen att finansiera teater-, dans- och cirkusartister så att de kan få chansen att arbeta utomlands, på skattebetalarens bekostnad. Projektet ”i-Portunus” kommer att fördela upp till 10 miljoner kronor under 2019 och planerar spendera 15 miljoner kronor på liknande pilotprojekt 2020, meddelar EU-kommissionen i pressmeddelande.

– Att möjliggöra för artister att arbeta över nationsgränserna är mycket viktigt. Projektet kan spela en vital roll i att bana vägen för EU-bidrag i mycket större skala framöver, säger utbildningskommissionären Tibor Navracsics.

EU-parlamentskandidaten Charlie Weimers (SD) håller inte med.

– Om EU vill ha mer pengar från Sverige kan de först sluta finansiera resande clowner, skriver Weimers i Facebook.