I veckan gick förre vicepresidenten Joe Biden in i amerikanska presidentvalskampanjen. Därmed vill över 20 politiker bli demokratiska partiets motkandidat till Donald Trump.

Aldrig har så många försökt bli president som inför det kommande amerikanska valet 2020, som startar med primärval inom partierna om åtta månader.

Eftersom Donald Trump inte hade någon politisk erfarenhet alls innan han klev in i presidentvalscirkusen 2015, tror många att vem som helst kan ställa upp. Så lyder en förklaring till mängden villiga.

Ett annan utmärkande drag är att så få tunga, namnkunniga och folkligt populära kandidater ställer upp. De flesta är totalt okända för amerikanska folket. Mycket talar för att det blir amatörernas julafton inom demokratiska partiet. Och den amatör som väljs, ställs mot Donald Trump som är en mästare på det retoriska slagfält som valkampanjer utgör.

Men nu har ändå en tungviktare bestämt sig för att ställa upp. Joe Biden är urtypen för en etablerad maktpolitiker. Han blev senator 1972 och var Barack Obamas vicepresident. Biden har dessutom försökt bli presidentkandidat två gånger tidigare, utan att lyckas. 1988 slogs han ut av Michael Dukakis (som förlorade mot George Bush den äldre) och 2008 då Barack Obama vann och erbjöd honom att bli vice.

Många anser Joe Bidens kandidatur ändå vara svag. Han är urtypen för det ”gamla” demokratiska partiet då fackföreningar och vit arbetarklass var en bärande del av partiet. Så är det inte längre. Nu gäller mångkultur inom demokratiska partiet, som dominerar i storstäderna. Och med en betydligt mer vänsterinriktad profil än som gillas av den mer konservativa arbetarklassen i småstadsbetonade miljöer.

Inte heller på feministsidan, som är stark inom demokraterna, har Joe Biden några varma supportrar. Senast förra månaden klagade kvinnor på att han varit för närgången. Och feministiska aktivister anklagar honom för att i ett senatsförhör ha tagit mannens sida mot en kvinna som vittnade om sexuella trakasserier – 1991. Feminister glömmer aldrig.

För att kunna hantera alla kandidater behöver man gruppera dem. Förre redaktören på Bloomberg News, Albert R. Hunt, pekar ut följande falanger och deras favorit just nu.

Regeringserfarenhet: Joe Biden
Vänsterradikaler: Bernie Sanders
Ungdom/förnyelse: Pete Buttigieg
Mångfald/feminism/minoriteter: Kamala Harris

Vilken falang som blir starkast beror på vad som kommer att stå högst på agendan under valrörelsen.

Trots Joe Bidens många svagheter leder han just nu opinionsmätningarna när det gäller vem som ska bli demokraternas kandidat mot Trump.

Med tanke på att Biden kommer att vara 78 år, om han får svära presidenteden, fick Trump (som är fyra år yngre) i fredags frågan ”Hur gammal är för gammal för att bli president?”

– Jag känner mig som en ung man. Jag är så ung! Jag är den yngste. En ung, energisk man. När jag ser Joe, jag vet inte. Jag kommer aldrig att säga att någon annan är för gammal, svarade Trump.

Vem som än får möta Trump kommer det att bli en tuff resa. Han följer inga regler eller traditioner från tidigare presidenter. Han har en förmåga att få sina motståndare ur balans, och att skapa uppmärksamhet kring de frågor han vill tala om.

Och han har en väljarbas som är starkt lojal mot honom. Bilden här är från i går, då Trump framträdde i Green Bay, Wisconsin, en stad i Borås storlek.

Det kommer att bli minst lika intressant som förut att följa en amerikansk presidentvalsrörelse. Under sommar och höst kommer demokraterna att möta varandra i debatter, under vårvintern ska demokratiska väljare utse vem som ska företräda dem. Nästa sommar håller partierna sina konvent, sedan är det presidentvalrörelse till november 2020.

De långa valrörelserna är till för att väljarna ska kunna lära känna kandidaterna och för att sålla bort dem som inte har energin att vara igång natt och dag i evighet. I den grenen är det svårt att slå Trump.

TABELL VÄLJARSTÖD FÖR DEMOKRATISKA KANDIDATER
(sammanvägning av fyra mätningar i april av RealClearPolicy)

 • Fd vicepresident Joe Biden : 29,3 procent
 • Senator Bernie Sanders . 23,0 procent
 • Senator Kamala Harris : 8,3 procent
 • Borgmästare Pete Buttigieg : 7,5 procent
 • Senator Elizabeth Warren : 6,5 procent
 • Kongressman Beto O’Rourke : 6,3 procent
 • Senator Corey Booker : 3,5 procent
 • Senator Amy Klobuchar : 1,5 procent
 • Företagare Andrew Yang : 1,5 procent
 • Fd bostadsminister Julian Castro : 1,3 procent
 • Guvernör John Hickenlooper : 1,0 procent
 • Senator Kirsten Gillibrand : 0,8 procent
 • Kongressman Tim Ryan : 0,7 procent
 • Kongresskvinnan Tulsi Gabbard : 0,5 procent
 • Guvernör Jay Inslee : 0,3 procent
 • Kongressman John Delaney : 0,3 procent

*

Se mer: The Hill i Presenting the 2020 Democratic bracket, Guardian i Joe Biden’s non-apology to Anita Hill casts long shadow over 2020 run