Den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu ser ut att vinna ännu en mandatperiod för en högerregering, enligt opinionsmätningarna.

Enligt färsk opinionsmätning som vänstertidningen Haaretz publicerar får högerpartierna 66 mandat, medan mitten-vänsterpartierna får 54 mandat, av de 120 mandaten i Knesset.

Förre ÖB:n Benny Gantz har samlat mitten i ett nytt parti, Blåvitt (efter israeliska flaggans färger), med syfte att vinna över Netanyahu.

Även om det nya mittenpartiet, med tre generaler i spetsen, kan få fler mandat än högerpartiet Likud, har Netanyahu trots att han är kontroversiell visat stor skicklighet i att både hålla ihop regeringar på hemmaplan och ha goda utrikes- och säkerhetspolitiska relationer med både USA och Ryssland.

Därför talar mycket för att Netanyahu kan lyckas sy ihop en ny koalitionsregering, även om Blåvitt skulle bli största parti.

Därmed har Netanyahu chansen att bli den som längst varit Israels premiärminister. Den 16 juli går han om landsfadern David Ben-Gurion som bildade Israel och var premiärminister 13 år och 127 dagar (enligt Wikipedia).

OPINIONSMÄTNING
Högern
Likud (högerpartiet): 28 mandat (-2)
Kulanu (socialliberalt): 4 (-6)
Förenade högern (nationalistiskt): 7 (-1)
Vårt hem (högernationella): 4 (-2)
Shas (judiskt-ortodoxt): 5 (-2)
Torah (judiskt-ortodoxt): 6 (+-0)
Zehut (högerliberalt): 6 (+6)
Nya högern (högernationella): 6 (+6)

Mitten
Blå vita (mittenkoalition): 28 (+28)
Labor (socialdemokrater): 11 (-7)
Meretz (rödgrönt): 5 (+-0)
Ra’am–Balad (arabiskt): 4 (-7)
Hadash–Ta’al (arabiskt): 6 (+4)