När S-regeringen erkände Palestina som en självständig stat 2014 skadade man fredsprocessen i Mellanöstern. Det säger Israels ambassadör i Sverige.

Ambassadör Ian Ben-Dov menar i Expressen-TV att de båda huvudkandidaterna till premiärministerposten i dagens val har mycket gemensamt när det gäller den mest centrala politiska frågan i landet.

– Den viktigaste punkten på vår agenda är säkerhet och försvarandet av Israel. Och jag tror att de inom det här området är väldigt lika. Skillnaderna är inte så stora, det är bara nyanser.

Generalen Benny Gantz, som är partiledare för nya mittenpartiet Blåvitt, är den ende seriöse utmanaren av sittande premiärminister, högerledaren Benjamin Netanyahu. De har fört en hätsk valdebatt, men i säkerhetsfrågorna håller Israel ihop, är ambassadörens budskap.

Israels yttre fiender är många. Iran vill utplåna landet. Flera krig har utkämpas med muslimska grannländer.

Den segdragna och blodiga processen kring att ge palestinska folket en hemvist har pågått sedan 1970-talet.

I ett försök att underlätta fredsprocessen gav sig Margot Wallström (S) in i leken när hon tillträdde som utrikesminister 2014, genom att i strid med de flesta andra länder erkänna Palestina som en egen stat.

– Genom vårt beslut vill vi bidra till att ge en ny dynamik till en avstannad fredsprocess, sa Wallström (S) då.

Sedan dess har det gått fyra och ett halvt år utan några framsteg i förhandlingarna. Ambassadören är mycket kritisk till Wallströms agerande.

– Det var ett misstag som orsakade mycket skada i fredsprocessen mellan palestinier och israeler. För när den svenska regeringen bestämde utgången så blev det inte meningsfullt för palestinierna att komma till oss för att förhandla. För om de får ett resultat på ett silverfat av Sverige, varför ska de då förhandla, frågar ambassadör Ilan Ben-Dov.

Relationerna mellan Israel och Sverige blev, och är fortsatt, ansträngda efter Wallströms inhopp i Mellanösterns maktspel.

– Vi behöver förbättra relationen. Det finns många sätt att göra det. Sverige har en väldigt ensidig bild när det kommer till Mellanöstern, säger ambassadören i Expressen TV.