Inför EU-valet i maj höll Expressen-TV den första debatten med toppkandidaterna på onsdagskvällen. SD:s Lundgren markerade tydligt mot alla de andra som vill ge mer makt till Bryssel.

En rad frågor togs upp under den 1,5 timme långa direktsända debatten från Bryssel. De flesta svenska partier vill flytta mer makt längre bort från svenska folkets vardag. En som var för frihandel men mot den politiska klåfingrigheten var Peter Lundgren, första namn på SD:s valsedel.

Svenska löner för de som kör i Sverige

– Vi har stora bekymmer i Sverige inom transportområdet. Idag har vi utländska förare som kör bilar med en fjärdedels lön av vad en svensk förare har. Det finns inte en chans att ett svenskt åkeri kan konkurrera när det är så här.

– Är man i Sverige och kör då är det svensk lön som ska gälla, sa Lundgren.

– Däremot tycker jag inte man ska inrätta en europeisk vägmyndighet. Det här måste ligga på de nationella polismyndigheterna som måste ha en effektiv kontroll.

– EU vill hela tiden svälla, skapa nya myndigheter och det ser inte jag som en väg framåt, sa han när andra ställde upp på mer byråkrater i Bryssel.

Nationerna måste få välja själva

Ska EU tvinga länder att ta emot flyktingar, frågade programledarna. SD var enda parti som sa nej. Moderaterna sa både ja och nej.

– Ska EU-samarbetet fungera måste det finnas ett fungerande yttre gränsskydd. Det finns inte idag. Steg två är att det finns ett system för att söka asyl utanför Europas gränser. Sedan ska det inte vara upp till EU att ha en tvingande omfördelning av migranter. Det måste ligga på varje medlemsland att själva bestämma hur många man vill ta emot, svarade Lundgren.

I debatten var Liberalerna och Miljöpartiet de som mest drev på för att EU ska göra mer. På andra kanten fanns Sverigedemokraterna som är för samarbete, men inte vill tvinga fram sådant som ligger utanför handelsfrågorna.

Europa behöver starkare konservativa röster

Debatten visar att EU skulle kunna må så mycket bättre om de EU-kritiska konservativa partierna fick ökat inflytande. Europa skulle kunna bli en varm och vänskaplig gemenskap om man respekterar alla länder och deras olika kulturer och traditioner.

De flesta svenska partier vill tvinga på länderna sina egna idéer och straffa de som inte håller med. Så fungerar inte något samarbete. Det skapar motsättningar och konflikter. EU har tagit sig vatten över huvudet och lagt sig i sådant man inte klarar av. Finanskrisen 2008 och migrationskrisen 2015 visar att kompetensen saknas. Det är viktiga skäl till varför britterna röstade för att lämna EU.

Med en gemenskap som bygger på frivillighet, det som Peter Lundgren (SD) talade för, skulle Storbritannien inte behöva lämna.

Det är märkligt att se hur de som mest talar sig varma för EU är de som står för en politik som kommer att driva EU till sammanbrott.

Jag hoppas att Peter Lundgren och andra EU-kritiska konservativa får en starkare röst efter valet. Det är bästa sättet att rädda EU från sin egen hybris.