KOMMENTAR. Liberalerna och Feministerna åker ur EU-parlamentet, samtidigt fördubblas Sverigedemokraterna. Detta enligt färsk mätning från Demoskop.

Det är EU-val den 26 maj. Alla tre partier i den konservativa oppositionen i svenska riksdagen går framåt. SD fördubblas. I EU-valet 2014 fick partiet 9,7 procent, medan man nu enligt Demoskop kan få 19,3 procent av väljarna.

Att KD ökar med den medvind som Ebba Busch Thor har är kanske inte så förvånande. Men även Moderaterna ökar, i och för sig från sitt katastrofresultat i förra EU-valet.

Alla JÖK-partierna (S, C, MP, L) bakar. Liberalerna ser ut att helt åka ur EU-parlamentet.

Vänsterpartiet ökar, förmodligen på bekostnad av Feministerna som verkar åka ut helt.

I tidigare EU-val har väljarna valt att rösta annorlunda än i riksdagsvalen. Man har förr ofta röstat på nya enfrågepartier – Piratpartiet, Feministerna, Junilistan. Denna gång verkar SD fylla kvoten för dem som vill rösta på annat än etablissemangspartier.

Kanske har SD blivit mer valbara nu eftersom man inte kräver omedelbart utträde ur EU, utan vill stärka de EU-skeptiska i parlamentet.

– Vi har fått oerhört bra respons på strategiförändringen där vi nu balanserar bättre mellan att å ena sidan vara oerhört kritiska till överstatligheten, men där vi å andra sidan bejakar de sidor med EU som är bra. Frihandeln till exempel, kommenterar Jimmie Åkesson i Expressen.

Det kan också vara så att SD upplevs som det enda EU-skeptiska partiet sedan både C och MP gått från EU-kritik till att krama Bryssel och kyssa Jean-Claude Juncker på båda kinderna.

Nu är siffrorna väldigt osäkra. Dels har ovanligt många sagt sig vara osäkra. Dels brukar valdeltagandet bli betydligt lägre än i riksdagsval, vilket gör det viktigt vilka partiers väljare som faktiskt röstar.

TABELL DEMOSKOP
”Vilket parti tror du att du kommer rösta på?” (jmf m valet 2014)

Socialdemokraterna: 23,4 procent (-0,8 procent)
Sverigedemokraterna 19,3 procent (+9,6 procent)
Moderaterna: 17,0 procent (+3,3 procent)
Kristdemokraterna: 10,4 procent (+4,5 procent)
Miljöpartiet: 9,0 procent (-6,4 procent)
Vänsterpartiet: 7,9 procent (+1,6 procent)
Centerpartiet: 6,1 procent (-0,4 procent) 

Liberalerna: 3,3 procent (-6,6 procent)
Feministiskt Initiativ: 1,0 procent (-4,5 procent) 
Annat parti: 2,6 procent (-0,4 procent) 


Undersökningen utfördes 12–24 april 2019 med 1.595 intervjuer varav 800 per telefon och 795 via webb (ej självrekrytering).

Andel osäkra: 34 procent.