– Jag kommer aldrig att acceptera att detta våldsamma fenomen blir en permanent del av Sölvesborgs stadsbild, säger kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) efter fredagskvällens knivslagsmål i Sölvesborg.

Polisen kallades till centrala Sölvesborg sedan larm inkommit om pågående stort bråk. Enligt vittnesuppgifterna var många inblandade i ett gängslagsmål på öppen gata där både kniv och basebollträ användes som tillhygge.

Stora resurser sattes in, minst fem polispatruller, någon med hundar. Två personer anhölls under natten, skriver polisen på sin hemsida. Ärendet rubriceras som grov misshandel.

Tre personer ska ha förts med ambulans till sjukhus och andra har tagit sig till sjukhus på egen hand. Det ska röra sig om bland annat sår efter knivhugg. Dagen efter vårdades fortfarande två personer på sjukhus. Samtliga inblandade är yngre män.

Kommunalråd på plats

Louise Erixon (SD) bevittnade det stora polispådraget på plats under fredagskvällen.

Efter gängslagsmålet som slutade med att tre personer knivskars i fredagskväll på öppen gata kallade hon till ett extra krismöte under lördagskvällen.

– Jag har begärt ett extra möte till imorgon lördag med kommunchefen och säkerhetssamordnaren om otrygghetssituationen i Sölvesborg, sa Louise Erixon till Sydöstran.

Enligt polisen ska fredagens bråk ha skett mellan två falanger som stött på varandra vid olika tidpunkter och på olika platser, rapporterar Kvällsposten.

Handlingsplan

Under lördagskvällen meddelade Erixon att man tagit fram en ”åtgärdsplan för ökad trygghet”. Kommunen begär ökad polisnärvaro, nya kommunikationsrutiner mellan kommun och polis, påbörja en väktarsatsning samt bredda uppdraget för fritidsgårdsverksamheten så att mer av uppdraget bedrivs utanför lokalerna.

Totalt har kommunalrådet listat sju åtgärdspunkter.

Sölvesborgs kommun ska:
1. Ställa skarpa krav på polismyndigheten om ökad polisnärvaro
2. Kräva nya kommunikationsrutiner mellan polis och kommun
3. Tidigarelägga förordnandet av ordningsvakter
4. Påbörja väktarsatsning
5. Kalla till möte med väktarbolaget
6. Se över organisationen inom sociala fältarbetare
7. Ge breddat uppdrag för fritidsverksamheten