KOMMENTAR. Om inte C och L hoppat över till röda sidan hade det kunnat vara valdag till riksdagen idag. Och då hade de tre konservativa partierna kunnat få majoritet, enligt sammanvägda opinionsmätningar.

I vintras förklarade talman Andreas Norlén att det blir extra riksdagsval den 7 april, om riksdagen röstar nej i alla fyra statsministeromröstningar.

Nu bytte ju Centerpartiet och Liberalerna sida och röstade fram Stefan Löfven (S) som statsminister i riksdagens tredje statsministervotering.

Om extraval hållits idag hade utfallet kunnat bli så som Svenska Dagbladet konstaterar, med hänvisning till sammanvägda opinionsmätningar, en majoritet för de tre partierna SD, M och KD.

Då hade vänsterpartierna inte haft något att säga till om i regeringsbildningen. Centerpartiet hade inte varit vågmästare.

Hur hade Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor då agerat? Situationen liknar mycket läget i Danmark efter deras senaste val. Då blev också Dansk Folkeparti större än det största borgerliga partiet, men DF valde att stanna utanför regeringen. Så hade också kunnat ske i Sverige med detta valutslaget. Jimmie Åkesson har sagt att det är en öppen fråga om hans parti vill ingå i en regering eller göra som DF.

Men den viktiga frågan är om M och KD vill och orkar regera? Är de mentalt och praktiskt förberedda på att leda landet? Svenska folkets vilja att få en mer konservativ politik finns där. Klarar dessa etablissemangspartier av att regera i enlighet med folkviljan? Eller är banden med övriga i politiska klassen starkare?

Jag tror, tyvärr, inte att den mentala styrkan finns – ännu. Därför är det lika bra att det inte blev extraval redan nu.

Sverigedemokraterna hade självklart kunnat regera – med engagemang, kraft och vilja. Etablissemangens hat och förakt skulle bara generera än mer energi och vilja att lyckas. Men SD har inte heller med detta utfall egen majoritet. Fler partier måste inse, orka och våga att genomföra projektet att vända regeringsmakten i konservativ riktning.

Sedan ska det tilläggas, att om C och L inte blivit stödpartier åt S-ledd regering, hade dessa partier kanske inte tappat så mycket väljarstöd i ett extraval som opinionsmätningarna nu indikerar.

Med tiden borde de nuvarande konservativa oppositionspartierna bygga upp sin beredskap att regera i strid med den vänsterliberala hegemonin. I vilket fall bör de förbereda sig på ett parlamentariskt läge där de har makten i sina egna händer.