Ett par i 35-årsåldern som dömdes för synnerligen grov misshandel och människorov till nio års fängelse fick i hovrätten straffet sänkte till sju år eftersom det inte var bevisat att den torterade inte kunde lämna lokalen.

Paret och en 37-åring har utfört tortyrliknande misshandel som pågick i tio timmar mot en 31-årig man. Man band fast honom, drog ut fem tänder, högg honom med kniv och skruvmejsel och hällde salt i såren.

Kvinnan har enligt åtalet tagit upp en kamera, placerat sitt huvud bredvid offrets och sagt ”Smajla!”. 

Några dagar tidigare hade paret låst in en annan man i en lägenhet i Helsingborg. De virade tejp runt hans handleder, tryckte in en strumpa i munnen och drogade honom. Sedan försökte de pressa mannen på 150 000 kronor.

I veckan efter tortyren misshandlade de en kvinna i ett trapphus. Hon attackerades med pepparspray och slogs därefter med järnrör.

Dagen innan tortyrmisshandeln attackerade de en man utomhus. Han blev slagen i huvudet med ett fälgkors och huggen i halsen, axeln och ryggen med en skruvmejsel. 

Hovrätten halverar straffet för 37-åringen från fem till två och ett halvt års fängelse och parets straff sänks från nio år till sju och ett halvt år, rapporterar Kvällsposten.

Skälet är att hovrätten inte anser det klarlagt att offret inte frivilligt kunde lämna platsen, och därför döms de åtalade inte för människorov.

Den torterade kanske ville bli det, tycks hovrätten resonera.