Utträdet ur EU är nu flyttat en andra gång för Storbritannien. Nu gäller 31 oktober och har i brittisk press börjat kallas ”Halloween Brexit”.

Premiärminister Theresa May skyller på att brittiska parlamentet röstat nej till hennes utträdesavtal tre gånger och röstat nej till 12 andra alternativa vägar för utträde.

Uppgörelsen träffades på EU-toppmötet igår. En sensationell konsekvens är att britterna måste gå till EU-val och välja 73 EU-parlamentariker i maj. De ska sedan tjänstgöra från 2 juli till 31 oktober.

Kraven på att Theresa May ska avgå som partiledare och premiärminister har ökat efter detta försenade utträde.

Grundskälet till rådande dödläge är att åsikterna om hur Storbritannien ska lämna EU är så många att det i brittiska parlamentet inte finns majoritet för någon lösning.

Samtidigt vill EU knyta Storbritannien så nära EU som möjligt. En ”norsk lösning” skulle innebära att Storbritannien fortsätter betala medlemsavgift och tvingas följa alla EU-regler, men utan att ha något inflytande.

Theresa Mays utträdesavtal innebär att Storbritannien betalar en hög utträdesavgift till EU och att EU:s tullunionen tillfälligt ska fortsätta på Nordirland, och därmed skapa en tullgräns inom Storbritannien – mellan Nordirland och England/Skottland/Wales.

Det som upprör britterna mest är att EU kräver makt över hur länge denna tillfälliga regel ska gälla, något de flesta britter inte kan gå med på. EU kan ju då kräva att den aldrig ska upphöra.

Med den nya förseningen vill EU få britterna att ge upp Brexit. Eller som holländske premiärministern Mark Rutte säger till Sky News, ”Den 31 okober får britterna antingen acceptera utträdesavtalet, besluta sig för att inte lämna EU eller lämna utan avtal.”