Fyra personer har häktats sedan organiserad människosmuggling har upptäckts i Värnamo. Polisutredningen har kopplingar till Rumänien.

Detaljerna kring härvan är oklara i nuläget men under måndagen begärdes fyra personer häktade vid Jönköpings tingsrätt, rapporterar SVT Nyheter Jönköping.

I valrörelsen lyfte Annie Lööf (C) fram Värnamo som ett lyckat exempel på integration. Men efter fyra explosioner och två skottlossningar i Värnamo i januari har nu människosmuggling mellan Värnamo och Rumänien avslöjats.

– När vi pratar integration i Sverige så lyfter vi ofta Rinkeby, Tensta och Bergsjön. Jag tycker man också måste lyfta Värnamo, Småland och Gnosjö-andan för det finns två sidor av integrationen. Också där man lyckat i många decennier att integrera människor, sa Annie Lööf i Sveriges Radio.

Nu finns misstankar kring omfattande organiserad människohandel och människoexploatering i just Värnamo, där den första polisanmälan gjordes.

– Det verkar röra sig om tiggeri, säger Ulrika Bentelius Egelrud, åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, till SVT.

De misstänkta brotten ska ha begåtts både i Sverige och utomlands, bland annat i Värnamo och Rumänien. Det är ännu okänt hur många människor som kan ha utnyttjats. Åklagaren vill heller inte avslöja något om var de misstänkta frihetsberövades med hänvisning till förundersökningssekretessen

De fyra häktade personerna, i åldrarna 32 till 48 år, är misstänkta på sannolika skäl vilket är den starkaste misstankegraden.