När en man nu åtalats för att ha hotat och förolämpat den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali vilseleder vissa medier vilket hat och hot som framförts.

När nyheten om åtalet har rapporterats har vissa medier vilselett utifrån vilket håll hotet kom. Hanif Bali skriver själv på twitter: ”När man läser DN, Aftonbladet etc får man intrycket att det handlar om främlingsfientlighet. Vitpixling i praktiken.”

Ja, det är skamligt hur DN med flera vill ”gör om” en hatfull islamism till svensk främlingsfientlighet. Detta har blivit allt vanligare, eftersom DN med flera vill tona ner islamistiskt hat och islamitisk rasism för att istället göra allt som går för att försöka blåsa upp annan extremism.

Sådant agerande är vanligt i totalitära diktaturer – att falskeligen lägga skulden på politiska målgrupper man vill komma åt. Josef Stalin använde metoden konsekvent. Att svenska medier går i hans fotspår är skrämmande. Men inte längre förvånande. Det är allt mindre journalistik och allt mer politiskt tillrättalagd propaganda i gamla medier.

Men undantag finns. Sveriges Radio rapporterar sakligt:

”Det var i slutet på februari som moderatpolitikern Hanif Bali deltog i ett debattprogram i SVT som handlade om hur Sverige ska hantera återvändande IS-terrorister. Efter programmet blev Hanif Bali uppringd av den nu åtalade mannen.

– Det ringde en man och var väldigt upprörd över att jag, i hans ord, kränkte Islam. Sedan började han ge sig på min etnicitet och bakgrund, säger Hanif Bali.

– Jag tycker att det är väldigt glädjande att det går till åtal. Hela min politiska karriär har det varit hot mot en, men det här är första gången det leder någonstans.”

Det är också glädjande att de som hotar inte alltid kommer undan. Vi har sett hur vänsterextrema nätverk har fått polis och åklagare att jaga pensionärer på Facebook, då de uttryckt sig nedsättande om vissa grupper. Sådana kommentarer borde naturligtvis inte skrivas, men svepande fördomar är något helt annat än att hota en utpekad person. Det är här polis och åklagare ska agera.

Hot är en del av ett våldsbejakande beteende som ska stoppas och beivras av ordningsmakten. Om det blev allmänt känt att den som hotar någon hamnar inför skranket, då tror jag också att det allmänna tonläget i debatten skulle bli mindre hätskt rent allmänt. Det skulle få alla att tänka efter.

Och det är självklart att hat från islamister är lika allvarligt och oacceptabelt som från vilket annat håll som helst.