Först hyllade vänstern Julian Assange när han hackade amerikanska militära hemligheter, men sedan hackade Wikileaks Demokraternas servrar inför presidentvalet – i samarbete med ryska agenter.

Den 47-årige australienske datahackaren Julian Assange häktades på torsdagen i London, formellt för att han inte inställt sig till förhör 2012 i fallet där svensk åklagare utreder två misstänkta fall av våldtäkt.

Assange fick asyl på Ecuadors ambassad i London och har levt där i snart sju år, men sedan landet val en ny president upphävdes asylbeslutet på torsdagen. Brittisk polis grep Assange och han häktades av en domare.

Det svenska fallet är nedlagt, men USA har lämnat in begäran om utlämning eftersom han är misstänkt för olaga dataintrång.

Spion eller journalist?

Själv håller jag med den brittiske domaren som efter häktningen sa att Julian Assange ”agerar som en narcissist som inte kan se bortom sitt eget självintresse”.

Att läcka militära hemligheter från USA under pågående strider i Irak är i högsta grad oansvarigt. Och eftersom Assange aldrig läckt hemligheter från diktaturer, utan bara från demokratier, är hans motiv i högsta grad tvivelaktiga.

Men det är inte olagligt att vara självgod och det är inte klart hur involverad Assange varit i att göra dataintrången, som är olagliga. Inte heller är det klarlagt om han anstiftat till dataintrång, alltså drivit på och övertalat exempelvis underrättelseanalytikern Chelsea Manning att göra dataintrång å Assange vägnar.

Inte heller är det klarlagt hur mycket Wikileaks och Assange agerade på uppdrag av ryska politiska ledningen när det gäller att hacka sig in i Demokratiska partiets mejlservrar för att kunna smutskasta Hillary Clinton.

Assange själv har förut skrutit om sin egen betydelse i dessa fall. Men den som är självgod är ofta så korkad att man glömmer att skrytsamhet kan komma tillbaka och bita en i arslet.

Om Assange bara varit en nyfiken och energisk person i jakt på skvaller att sprida för att bli världskänd, då kan faktiskt den förre demokratiske justitieministern Eric Holder hade rätt när han sa att Assanges agerande kan anses tillhöra det journalistiska fältet (Holder sa detta före hackningen mot hans egna parti).

Då har Assange bara snokat reda på hemligheter som andra har tagit fram -med olagliga metoder. När det gäller information har vi inga hälerilagar i västvärlden. Journalister ska vara fria att kunna rapportera om hemligheter från sina källor, även om det rör sig om hemligstämplade uppgifter.

Om Assange däremot agerat som hackare, något han själv anser sig vara världsledande på, då är det han som gjort intrången och därmed genomfört spionage mot USA:s militär och mot ett politiskt parti. Då ska han dömas för detta. Enligt amerikanska justitiedepartementets uttalande i samband med begäran om utlämning, kan det handlar om fem års fängelse.

Domstol bör pröva Assanges inblandning

Många menar att Assange ”jagas” av amerikanska myndigheter för att han är ”visselblåsare”, och borde släppas fri utan rättegång.

Så enkelt är det inte. Assange har själv skrutit om att ha varit aktiv i det spioneri som gav Manning 35 års fängelse (dock benådad efter sju år). Om Assange varit lika delaktig i brottet, så ska han dömas för det.

Om han däremot inte varit delaktig, utan bara givit sig själv en större roll än han faktiskt haft, ja, då ska han gå fri. Skrytsamhet är inte straffbart.

Systemfel kring hur dataexpertis behandlas

Det är samtidigt något märkligt över unga dataoperatörer som Snowden och Manning. De har fått tillgång till och kommit åt synnerligen känslig och högst hemlig information. Men de har inte haft mognaden och erfarenheten att tolka de hemligheter de fått se, och därför läckt dem.

Svenska Transportstyrelsens förödande dataskandal beror på liknande misstag. Man underskattar vikten av att de som tekniskt sköter informationsflödet också måste upprätthålla tillräcklig säkerhetsklassning.

Vi får hoppas att man inom statsförvaltningarna lär sig att man inte kan ta in folk från gatan för att sköta säkerhet och topphemlig info.