Vad är det i miljön som får så många riksdagsledamöter att fiffla, ljuga och bedra skattebetalarna? Det är något horribelt över att det gång på gång avslöjas bedrägligt beteende bland dem som stiftar lagar och tvingar på oss skatter.

Jag är så trött på dessa småfifflande lögnhalsar till riksdagsledamöter. Nu är det Erik Bengtzboe (M) som avslöjats med fingrarna i syltburken. Han är skriven hos sin mamma i Nyköping, för att få tusentals kronor i skattefria traktamenten, men bor i det han kallar ”övernattningslägenhet” i Stockholm där hans fru och barn är skrivna.

Så utomordentligt klantigt!

Precis som den nyss avslöjade fifflande riksdagsledamoten i Liberalerna (som ”hyrde” sin övernattningslägenhet av sin egen make i andra hand för 10.000 kr mer i månaden, för att komma över riksdagens bostadsbidrag) är bedrägeriet så chockerande klumpigt och dåraktigt.

Alla handlingar är ju offentliga. Journalister kan kontrollera de uppgifter som anges, och därmed utan problem avslöja bedrägerierna.

Man undrar vilket IQ dessa fifflande ledamöter har. De framstår som rena byfånar med sina lögner. Och för belopp som är stora för gemene man, men inte särskilt stora, om man betänker att riksdagsledamöter redan har lön som är mer än dubbelt så hög som vanliga månadslöner.

Varför riskera sin politiska karriär för några extra tusenlappar genom fiffel och bedrägeri?

Det är något fel i huvudet på dessa riksdagsledamöter. Utöver att det naturligtvis är fullständigt moraliskt förkastligt att rikta bedrägerier mot svenska skattebetalare. Deras uppdrag är att företräda och representera oss väljare så som förtroendevalda. Och så sviker man denna heliga relation för att sno några tusenlappar i månaden.

Det är så förbannat smutsigt och småaktigt, och det retar mig nästan mer än deras bristande moral. Mitt intryck blir att de tänker smått, tänker kort och inte har förmåga att förstå konsekvenser. Ja, för mig framstår det som att de inte har alla hästar i stallet och absolut inte är de vassaste knivarna i lådan.

Alla människor har brister, men att vi har riksdagsledamöter som gör småaktiga bedrägerier som de vet är lätta att upptäcka är skrämmande. Om de inte kan agera smartare än så kring sin privatekonomi, hur odugliga är de då inte att sköta svenska statens statskassa med hundratals miljarder kronor?

Alla partier har drabbats av dessa småsinta lögnhalsar, så det har inte med politisk åskådning att göra. Det är en karaktärsbrist. Och skälet till att de tar sig fram beror på att vi i Sverige är dåliga på att granska politikers karaktärsdrag. I andra länder är det vanligt att tala om personliga egenskaper, men i Sverige anser vi det integritetskränkande.

Men den som vill bli ledare över oss alla och bestämma över våra gemensamma skattepengar, måste testas och prövas också moraliskt. Ledarskap ska bara de ägna sig åt, som förmår att se skillnad på mitt och ditt och som verkligen har något att bidra med. Fifflarna får hitta något annat att syssla med.