”Det måste bli lättare att utvisa EU-medborgare som inte sköter sig”. Så kommenterar Charlie Weimers (SD) uppgifterna om rumänska ligor riktar in sig på brott mot äldre i Sverige.

I Hudiksvalls tingsrätt står fyra rumäner, två gifta par, åtalade för att ha lurat sig in hos mer än 30 äldre personer och stulit deras guld- och värdesaker. SVT Gävleborg visar hur personerna systematiska brottslighet har gett dem ett liv i lyx.

De rester runt i södra och mellersta Sverige och lurade sig in hos gamla människor, berättar polisens utredare i Hudiksvall, Roger Wiik för SVT.

– De har lurat sig in i deras bostäder genom att en av kvinnorna har ringt på och bett om att få fylla på en flaska vatten eller sagt att hon är utsvulten och ber om något att äta. Medan hon fått vatten eller mat har den andra kvinnan gått in och rensat bostaden på guld, pengar och värdesaker.

– De har begått de här brotten från Ulricehamn i söder upp till Hudiksvall i norr. Vi vet inte hur de har hittat de här gamlingarna, men antagligen har de lärt sig att se hur äldre människor bor. Det kanske står en rullator utanför dörren eller så chansar de bara, säger Wiik.

Ökar otryggheten

– De lurar våra äldre. De skapar trauman för familjer. De sprider en känsla av otrygghet i det svenska samhället. De har inget i Sverige att göra. De ska ut, säger Charlie Weimers, andranamn på SD:s valsedel till EU-parlamentet.

– Om inget görs kommer människor att tröttna fullständigt på den fria rörligheten inom EU. Möjligheterna för ett enskilt land att utvisa personer som missköter sig, eller inte uppfyller kraven, är just nu omgärdade av många restriktioner.

– Det måste bli lättare att utvisa EU-medborgare som begår brott. Möjligheten att belägga EU-medborgare med inreseförbud bör också finnas.

– Det finns ett enda parti som driver detta stenhårt. Övriga har i Europaparlamentet röstat för att försvåra svenska gränskontroller, avslutar Weimers.