KOMMENTAR. Donald Trump tog konservativa CPAC-konferensen med storm och allt fler bedömare ifrågasätter om demokraterna kan besegra honom i presidentvalet 2020.

Än så länge 14 hoppfulla utmanare av Trump.

Redan har 14 politiker i demokratiska partiet deklarerat att de vill bli partiets presidentkandidat och besegra republikanen Donald Trump.

Intressant att notera är att flera av dem ligger långt ut på vänsterkanten, särskilt de mest namnkunniga, som senatorerna Bernie Sanders, 77, Elizabeth Warren, 69 och Kamala Harris, 55.

Samtidigt säger amerikaner, i en färsk opinionsmätning som NBC publicerat, att de minst av allt vill ha en president som är socialist.

Störst entusiasm när det gäller karaktäristik finns för en afroamerikan och för en vit man, som nära 90 procent skulle känna sig bekväma med. En kvinna kommer på tredje plats, inte långt efter.

Men mest avgörande för utgången av presidentvalet 2020 är huruvida demokraterna förmår nominera någon som kan möta den energi, ja, naturkraft som Donald Trump faktiskt framstår som när man ser honom på scen inför tiotusen åhörare.

När han besökte konservativa CPAC för några dagar sedan tog han församlingen med storm. Han skämtade och gick gång på gång utanför det skrivna talet. Det märktes att han hade kul och hade inga problem att hålla publiken i sitt grepp under två timmar. Talarrekord.

Även flera kommentatorer som är kritiska till Trump kunde inte annat än att lyfta på hatten och medge att han är ett fenomen.

”Presidentens tal blev en färgstark mix av skrytsamhet, struntprat, humor och en positiv vision som ingen demokratisk kandidat kommer att kunna överträffa”, skriver Nick Gillespie i Reason.

”Trump framför soligare och soligare budskap medan demokraterna utmålar dagens Amerika som ett kapitalistiskt helvete med ökad rasism och andra motsättningar.”

Även om medierna är extremt negativa i bevakningen av president Trump har han fortsatt starkt stöd hos republikanska väljare.

Faktum är att Trump i mätningarna ligger bättre till än Bill Clinton gjorde inför hans återval 1996. Och inte så mycket efter Barack Obama.

Om demokraterna väljer en kandidat som väljarkåren finner vänsterextrem kan Trump förmodligen vinna relativt enkelt.

Många hoppas att förre vicepresidenten Joe Biden ska ställa upp och företräda ett mer mitteninriktat demokratiskt parti. Biden är också känd för att vara spontan och skulle kanske kunna mäta sig med Trump i valdebatterna. Men han är fyra år äldre än Trump och skulle vara 78 år om han får svär presidenteden. Med den energi Trump utstrålar skulle han kunna framstå som rena ungdomen jämte Biden.

Demokraterna behöver vaska fram någon som liknar profilen för de kandidater som vann över republikanska kongressledamöter i mellanårsvalet. De var ofta mittenpolitiker med erfarenheter som bekräftade att de har stark personlig karaktär och ansvarskänsla, som krigsveteraner.

Just nu ser urvalet av sådana dåligt ut i presidentvalrörelsen, och frågan är om de inte skräms av den vänsterradikalism som alltmer präglar demokratiska partiets aktivister.

Det ser faktiskt ut som att det är mer troligt att Trump kan få en lätt väg till återval, än att hans presidentskap skulle falla ihop som ett korthus vilket varit den mediala bilden alltsedan han valdes (och dessförinnan).