På biblioteksdagarna lyfte Magdalena Andersson (S) fram biblioteken som verktyg för integration och ökad tillit. Men i verkligheten hotas bibliotek av stängning eftersom narkotikahandel flyttar in.

När finansminister Magdalena Andersson (S) inledningstalade på Biblioteksdagarna senast tog hon upp bibliotekens betydelser för att motverka ökade klyftor i samhället.

– Vi behöver biblioteken mer än på länge eftersom vi lever i en tid där tilliten mellan människor och tilliten till vårt gemensamma samhälle är utsatt för stora påfrestningar, sa Andersson.

Droghandel istället för integration

Nu slår bibliotek larm om att besökarnas och personalens säkerhet är i fara sedan narkotikahandeln flyttat in. Läget är akut på Tensta bibliotek.

– Det har skett ganska ogenerat framför personalen. De har också hittat påsar och pengar i böcker på biblioteket, säger Kristofer Gren, enhetschef på Järvaenheten vid Stockholms stadsbibliotek till P4.

Enhetschefen flaggar för att biblioteket kan tvingas stänga om handeln inte försvinner.

– Vi kan inte riskera besökarnas och personalens säkerhet, säger Gren.

Lokalpolisområdet i Rinkeby är medvetna om problemet och har löpande har kontakt med biblioteket.

– Vi jobbar hårt mot den öppna droghandeln. Vi vet var den finns, och när vi jobbar med den kan den också flyttas, säger Daniel Mattson vid polisen.

– Vi har varit där varje kväll senaste veckan, vi har fått till oss att det har blivit sämre den senaste månaden.