Hysterin kring om man i en demokrati ska eller inte ska samtala med partierna i den folkvalda församlingen är grotesk och har alltid varit grotesk.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har idag meddelar på Facebook att hennes parti kan samtala med samtliga riksdagspartier – även med Sverigedemokraterna – för att uppnå stöd och få igenom politik.

Att det ens ska behöva yppas, visar hur galet klimatet i svensk politik är just nu. Det borde vara självklart. Samtal betyder inte att man blir överens. Men samtal innebär att man bättre förstår hur andra tänker och resonerar. Man visar respekt för andra människor och deras rätt att uttrycka sina ståndpunkter. Utbyte mellan olika åsikter är själva motorn för en fungerande demokrati.

Nytt läge, säger Ebba Busch Thor

Ebba Busch Thor hänvisar till att Alliansen spruckit som skäl att erkänna de 1,1 miljoner svenska medborgare som röstade på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet i september.

”Den 11 januari förändrades Sveriges politiska landskap i grunden. Alliansen, det samarbetsprojekt mellan Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna som funnits sedan 2004 och som regerade landet mellan 2006 och 2014, avvecklades. Jag beklagade det då, och jag beklagar det nu”, skriver hon.

KD-ledaren riktar kritik mot den Januariöverenskommelse som S, C, MP och L ingått. ”Sakpolitiskt innebär den även att alla inblandade partier tvingas genomföra politik som de gått till val på att bekämpa.”

Från C och L kommer naturligtvis kritiska kommentarer till att riksdagspartier nu kan samtala med varandra. ”Djupt besviken”, säger Annie Lööf (C) och ”Sorgligt”, säger Jan Björklund (L).

Mer sansade röster ser det som naturligt att samtala.

– Det är inte så oväntat. Det är förhållandevis riskfritt för KD att säga så nu. Alliansen har sprängts itu. Vi har ett nytt partilandskap, säger Expressens redaktör Anna Dahlberg.

– Hon har varit tydlig med att säga att KD pratar om sin politik och inte hänger upp sig på SD som andra partier gör, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Väljarna vill ha samtal

Och viktigast, väljarna har en tydlig syn på samarbete med SD. Över 80 procent av Moderaternas och Kristdemokraternas väljare vill, trots att partiledningarna hittills sagt nej, att partierna ska kunna samtala om sakfrågor. Nära var tredje C-väljare ansåg också i Novus mätning i höstas att samtal i sakfrågor borde ske med SD.

Och så borde det ju vara, åt alla håll. De partier som svenska folket valt borde alla mötas med samma respekt. De som vägrar tala med vissa demonstrerar en totalitär och antidemokratisk mentalitet.