En klan i nordöstra Göteborgs förorter sprider skräck, tystar vittnen under vapenhot och kopplas till mord, utpressningar och våldsdåd. Nu har klanen fått över två miljoner i föreningsbidrag från Göteborgs kommun och Myndigheten för stöd till trossamfund.

Tidningen GT har i flera artiklar kartlagt släkten Ali Khan, en klan där nästan alla män finns i polisens register. Klanen pekas ut av poliser och socialarbetare som ett kriminellt nätverk som kopplat greppet om de nordöstra förorterna i Göteborg.

Tidningen avslöjar nu att en förening kopplad till släktnätverket fått omfattande bidrag från stat och kommun. Det gäller föreningsbidrag från Göteborgs stad på 860.000 kronor. Samt 1,3 miljoner kronor från statliga Myndigheten för stöd till trossamfund, som gått till ett trossamfund där den aktuella föreningen är en av sju samarbetande medlemsföreningar.

Erik Nord, polischef i Storgöteborg, är mycket kritisk. 

– Jag tror de flesta upplever detta som rent motbjudande, att vi skattefinansierar rakt in i kriminella nätverk, säger han till GT.

– Vi hade haft bättre nytta av de skattepengarna inom polisen.

*

Läs mer i GT: Bidragen till Ali Khan: ”Rent motbjudande”, Familjen som satt skräck i Göteborg.