Fortfarande ser vi ingen tendens till att regeringen gör något nämnvärt åt den växande kriminaliteten, skriver polis i debattartikel.

”Handgranater kastas, rena avrättningar på offentliga platser och människor blir bokstavligt talat torterade. Brott som man tidigare förknippade med krigsdrabbade områden eller länder med stora knarkkarteller inträffar nu i Sverige. Som polis i landets huvudstad ser jag detta på nära håll och det måste få ett slut”, skriver Fredrik Marklund i Expressen.

Han menar att vi i första hand borde tänka på brottsoffren och samhället i stort, inte på vad som är bäst för brottslingarna, så som landets kriminologer och vänsterdebattörer gör. Det finns faktiskt tydlig forskning som visar på att strängare straff visst minskar brottsligheten och har avskräckande effekt.

De låga straffen leder till ökat våld.

”Unga killar som går så långt att man skjuter en annan människa har med största sannolikhet blivit dömda för brott tidigare. Men uppenbarligen har villkorlig dom, dagsböter eller skyddstillsyn inte varit en tillräckligt kännbar konsekvens. Enligt mig har vi med andra ord haft chans att sätta stopp för personernas kriminalitet innan det gått på tok för långt, men misslyckats på grund av tam och naiv lagstiftning.”

Han vill se att åldersrabatten och mängdrabatten tas bort. Likaså att fängelse används mer istället för villkorlig dom.

Han inser att partierna har svårt för att inse realiteter, men skriver, ”tillåt mig att drömma att i vart fall majoriteten i riksdagen snart inser att det krävs rejäla reformer för att nå framgång i frågan.”