Lubbe Nordström reste genom 1930-talets fattig-Sverige och hans reportage skakade om svenska etablissemang. Nu finns chansen att låta kritiska ögon upprepa granskningen.

Satirikern Jens Ganman och samhällsdebattören/polisen Mustafa Panshiri skrev den populära boken Det lilla landet som kunde. De söker nu stöd för att göra en film som ställer frågan om Sveriges är en humanitär stormakt eller om vi ljuger för oss själva. Du kan stödja finansieringen genom så kallad crowdfunding på Kickstarter.

De kallar projektet ”Lort-Sverige 2.0” (alt. Den Humanitära Storhetsvansinnesmakten)

Det är drygt åttio år sedan journalisten Lubbe Nordström reste runt i Sverige för att skildra 1930-talets Fattigsverige, där han myntade begreppet ”Lort-Sverige”. Hans socialrealistiska reportage (i radio och senare bokform) kritiserades hårt från vissa håll – det krockade med “Sverigebilden”.

Ganman och Panshiri frågar sig: Hur skulle Lubbe Nordström ha skildrat dagens Sverige? Med bostadsbrist, skiftsovande i förorten, illegala gästarbetare, trailerparker, gated communities och igenbommade spöksamhällen i Norrlands inland.

De vill skildra det Sverige som politiker både till höger och vänster vill gömma undan.