Forskaren Thierry Baudet startade nytt konservativt och EU-kritiskt parti 2016. Det blev största parti i onsdagens regionalval i Nederländerna. Därmed kommer ”Forum för demokrati” också att bli störst i senaten.

Som forskare i humaniora vid universitetet Tilburg startade Thierry Baudet tankesmedjan ”Forum för demokrati”, men ombildade det till ett politiskt parti inför parlamentsvalet 2017. Där vann han 2 av 150 mandat.

I regionala valet som hölls i onsdags vann partiet 86 av 570 mandat (15%) och gick därmed från noll mandat till att bli största parti på regional nivå i landet.

Framgångarna beror på att Baudet framför konservativ kritik mot multikulturalism. Han ser den mördade islamkritiske professorn Pim
Fortuyn som en förebild och har byggt ett akademiskt nätverk med konservativa intellektuella som Roger Scruton.

Thierry Baudets parti är ett bredare samhällskritiskt parti än det nationella och invandringskritiska Frihetspartiet PVV under ledning av Geert Wilders.

Forum för demokrati har inför EU-valet sökt medlemskap i samma partigrupp som Sverigedemokraterna ingår i, Konservativa reformister ECR.

Hollands första kammare i parlamentet, senaten, utses indirekt av landets regionala församlingar. Utifrån valresultatet i onsdagens regionalval har TV-kanalen NOS publicerat en prognos över hur senatsvalet kommer att utfalla.

Prognos senatsvalet Nederländerna i maj

Borgerliga regeringsunderlaget
Högerliberala VVD: 12 mandat (-1)
Kristdemokraterna CDA: 9 mandat (-3)
Socialliberala D66: 6 mandat (-4)
Kristna unionen CU: 4 mandat (+1)

Vänsteroppositionen
Socialdemokraterna PvdA: 7 mandat (-1)
Vänsterpartiet SP: 4 mandat (-5)
Miljöpartiet GL: 9 mandat (+5)
Djurrättspartiet PvdD: 3 mandat (+1)

Konservativa
Demokratiforum FvD: 13 mandat (+13)
Kalivinistiska SGP: 1 mandat (-1)

Nationalister och populister
Frihetspartiet PVV: 5 mandat (-4)
Pensionärspartiet: 2 mandat (oför)

*

Se segertal i YouTube: Thierry Baudet Victory Speech (English Subtitles)