SE EXKLUSIV INTERVJU med avgående gruppledaren Mattias Karlsson. Han har redan fokus inställt på nya uppdrag. I höst byter han spår, från dagspolitik till mer av idépolitik.
Det har spekulerats i varför Mattias Karlsson kommer att kliva av det mäktiga uppdraget att leda riksdagsgruppen. Men det är egentligen odramatiskt, med tanke på att han i höst varit gruppledare i nio år och därmed tillhör veteranerna bland kollegorna. Uppdraget kräver att man ständigt är tillgänglig vilket gör det svårt att förena med att vara ensamstående pappa.
För Samtiden berättar han om de nya utmaningar han istället tänker lägga fokus på, vid sidan av att han fortsätter som riksdagsledamot och, om Landsdagarna så beslutar, ledamot i partistyrelse och verkställande utskott.
Mattias Karlsson vill byta spår, från den dagsaktuella partipolitiken till att delta i mer långsiktig idédebatt med blicken vänd mot den intellektuella sfären, akademierna och kultursamhället.
– Det har varit en vision och dröm hos mig att ta upp kampen och sticka in en pinne i det kulturmarxistiska getingboet i olika avseende, säger Karlsson med ett leende. För att sedan utveckla.
– Jag tror politiken i hög utsträckning ligger nedströms från kulturen. Det har skadat oss som land att väldigt inflytelserika sektorer av samhället totalt har dominerats av en ganska radikal vänster, och att det inte funnits någon konservativ motkraft där.
Partiet har mognat och idéerna kan utvecklas
Skälet till att han kan göra det nu, är att partiet vuxit och blivit professionellt med en ny framväxande generation beslutsfattare. Det skapar utrymme för honom som pionjär att lämna dagspolitikens snabba puckar för mer eftertanke, analys och bygga internationella nätverk med konservativa rörelser.
– Jag vill starta en tankesmedja och bygga upp ett studentförbund som deltar i en levande idédebatt på universiteten. Jag vill utveckla kulturföreningar som står för grundläggande konservativa ideal. Allt det som inte har med riksdagens rutiner att göra.
– Men det är viktigt att det inte stannar vid intellektuell debatt, utan att man hittar forum för att föra ut de här tankarna till en bredare publik.
Borgerlighetens misstag
Skälet till att vänstern dominerar så stora delar av samhället idag är att borgerligheten i Sverige haft en idé om att vissa sfärer i samhället inte ska vara politiserade. Här har de borgerliga begått misstag.
– De borgerliga vann den ekonomiska striden, och de nöjde sig med det. En sorts maktdelning uppstod där borgerligheten fick ekonomin och vänstern fick kulturen, akademin och civilsamhället. Och där tror jag faktiskt borgerligheten drog det kortaste strået.
– Att sitta där med armarna i kors och se hur varje segment av samhället, utom ekonomin, genomsyras av marxistiska idéer som skadar sådant som konservativa och borgerliga vill åstadkomma… Då blir det världsfrånvänd utopism att säga: ’nej, vi ska inte blanda oss i det där’, ’låt dom hålla på’.
– Man kan inte vinna om man lämnar walkover.
Bredda konservatismen som idé och begrepp
När socialister och liberaler går ihop, eftersom det nu är kultur- och identitetsfrågor som står i centrum, så kommer de konservativa att förlora om de inte förenar sig, menar Karlsson.
– Det finns en ökad insikt om det i den konservativa rörelsen i USA och hos konservativa partier i Europa, både bland mer traditionella partier och konservativa av vårt eget slag. Det där är en jätteintressant process, att omdefiniera och bredda konservatismen som idé och begrepp.
– I den spännande utvecklingen vill jag vara med, säger Mattias Karlsson.