När regeringen ville utreda framtiden för förnybart flygbränsle tillsatte man förre MP-språkröret Maria Wetterstrand. Nu visar det sig att hon äger aktier och sitter i styrelsen för bolag som får statligt stöd för att utveckla förnybart flygbränsle i Sverige.

I fredags presenterade Maria Wetterstrand sin utredning, ”Biojet”. Den rekommenderar att 30 procent av allt flygbränslet som tankas i Sverige år 2030 ska vara förnybart.

Samtidigt som Wetterstrand som statlig utredare lägger förslag som är rena guldgruvan för den som vill producera förnybart flygbränsle i Sverige, något som inte sker idag, sitter Wetterstrand i styrelsen för och äger aktier i Cortus Energy AB, som patenterat förgasningsprocess som producerar energigas för industrin. Något som Samnytt har avslöjat.

Företaget fick i november förra året nära 400 000 kronor i statligt stöd för ”en genomförbarhetsstudie för att producera grönt flygbränsle genom förgasning av skogsbränslen” med hjälp av företagets teknik. 

fråga från Expressen ser Maria Wetterstrand inga problem med att sitta på två stolar. Hon föreslår genom sin position i politiken att det ska införas tvång om visst bränsle, samtidigt som hon sitter i styrelsen för bolag som planerar att utveckla produktion och tjäna pengar på sådant bränsle.

Under sitt utredningsarbete har Wetterstrand köpt fler aktier. Hon hade 295.000 aktier 2018, men hade 31 januari i år fördubblat innehavet till 615.000 aktier.

Under dagen då utredningen presenterades steg aktiekursen med cirka 40 procent.

Här kan frågor om jäv och korruption väckas. Kolumnisten Thomas Gür lyfter frågan om varför Wetterstrand själv inte tyckte hon behövde följa gängse principer:

”Det är inte givet att det är ett rent cyniskt vinstintresse som fällt avgörandet. Tyvärr tror jag att det kan vara värre än så. Tillhör man det politiska fält och den ideologiska sekt som Wetterstrand har sin hemmahörighet i, är sannolikheten stor att man anser att man är tillräckligt god, att den sak man tjänar är tillräckligt god, för att man inte skall behöva bryr sig om sådant som intressekonflikter, jäv eller misstankar om jäv. Den goda saken anses rena en från allt sådant. Jag har sett det tillräckligt många gånger ända sedan barndomens dagar i sektvänstern.”