I sitt tal på Socialdemokratins kongress på lördagen framgick att det som ska hålla samman partiet är hot om ett nytt 30-tal. Med demonisering av de svåraste politiska motståndarna ska också C och L hållas på röda sidan om blockgränsen.

Stefan Löfven har inte mycket att komma med till sina partiombud på kongressen i Örebro. Han har i januariöverenskommelsen med C och L lovat att sänka skatterna för de rikaste. Han har lovat införa marknadshyror. Han har lovat riva upp arbetsrätten.

Allt det som Socialdemokratin bekämpade i valrörelsen, ska nu den regering Löfven leder genomföra.

Så hur ska man få de egna på bättre humör? Genom att utmåla en gemensam fiende – naturligtvis.

Mellan raderna ville Löfven framföra budskapet att om inte S gjort upp med C och L så hade Adolf Hitler trätt fram och tagit över Sverige och Europa.

”Det ska inte få hända igen”, utropade Löfven.

Det finns ingen som helst substans i skrämseltaktiken, den är bara ett påpassligt redskap för att hålla de egna medlemmarna på mattan och sedan skrämma C och L till att bli lydiga stödpartier åt den Socialdemokrati som är svagare än någon gång sedan demokratins införande.

Frågan är hur många gånger Socialdemokratin kan hota och skrämma med att nazismen är nära att tar över Europa och Sverige.

Än så länge har det fungerat exceptionellt väl. Man har sprängt den borgerliga alliansen och lyckats klamra sig fast vid regeringsmakten. Allt enbart tack vare skrämselropen om att nazismen är på väg att ta över.

Kan en regering sitta kvar bara genom att skrämma folk med ett spöket kommer och tar dem om sittande regeringen fälls?

Mina tankar går till Abraham Lincoln, som kan ha sagt, ”Man kan lura hela folket en del av tiden och en del av folket hela tiden, men man kan inte lura hela folket hela tiden.”

Det här sättet att måla upp en farlig fiende kan fungera ett tag, men snart kommer de flesta att inse vad det är: en lögn. Det finns inga belägg för anklagelserna, hoten och den rädsla som Stefan Löfven sprider. Det är en taktik för att rädda sitt eget skinn då man saknar egen hållbar politik.

Löfven hade fräckheten att i kongresstalet säga, ”Vi erbjuder inte ett större hat, vi erbjuder en starkare gemenskap.” Sanningen är ju att det är Socialdemokratin som mest tjänar på att sprida hat. Hela deras maktstrategi bygger på att de egna i S och C och L tror på det.

Och bara för att säga det uppenbara: man bygger ingen gemenskap genom att grundlöst smutskasta sina politiska motståndare – då river man sönder gemenskapen och underblåser hat.