När statsminister Stefan Löfven på måndagsmorgonen intervjuades i ”Malou efter tio” i TV4 konstaterade han att det inte är några problem för IS-krigare att återvända till Sverige.

Programledaren frågar statsministern: Det är inga problem att återvända trots att man varit och krigat med en terroristorganisation som IS?

– Som svensk medborgare har du rätt att åka in i landet, ja, svarar Löfven.

Sedan hänvisar han till säkerhetspolisen.

– Polis och säkerhetspolis har koll på vilka de här är, säger Löfven.

Du kan som statminister säga att vi har koll på dem som redan är här?

– Jag kan inte garantera att ingenting någonsin kommer att hända. Men det är så att säkerhetspolisen har koll på dem som kommer från de här länderna, vilka de är.

Malou von Sivers konstaterar att det finns partier som föreslår att man ska frånta dem medborgarskapet.

– Det är lätt att säga, men grundlagen ger inte det utrymmet, svarar statsministern.

Löfven menar att sådana förslag inte hjälper i situationen här och nu.

Statsministern får dock inga frågor om varför man inte i riksdagen 2012 och 2013 agerade, då andra länder förändrade sin lagstiftning.

Ingen rätt till svenskt medborgarskap

I en kommentar säger Sverigedemokraternas migrationspolitiske talesperson Paula Bieler:

– I sak har han rätt. Det är bara det att den som lämnat Sverige för att ansluta till IS, i och med detta bör anses ha sagt upp sitt svenska medborgarskap. Det är en rättighet att byta medborgarskap, och dessa terrorister har avsett ingå i en ny stat. Vi bör inte vägra dem detta.

– Sverigedemokraternas hållning är enkel, lämnar man Sverige för att ansluta till IS har man ingen rätt till ett svenskt medborgarskap.

*

Se mer: TV4 Play