För första gången på 25 år vann en konservativ koalition regionvalet i Basilicata, södra Italien. Valet ses allmänt som en kraftmätning inför Europaparlamentsvalet i maj.

En konservativ koalition av fem partier, med Lega och Forza Italia i spetsen, fördubblade sitt röststöd till 42,2 procent. Vänsterpartierna tappade 26 procentenheter, från 59,6 till 33,1 procent. Femstjärnrörelsen fick 20,3 procent av rösterna, enligt Italiens valmyndighet.

Det var drygt en halv miljon väljare som hade möjlighet att välja regional president och 20 ledamöter till regionparlamentet i södra Italien.

– Jag tror att budskapet från Basilicata kommer att bli den senaste bekräftelsen på viljan till förändring av det sätt som vårt land styrs, sa en segerviss Matteo Salvini, partiledare i Lega och inrikesminister, i en intervju för Daily Telegraph inför söndagens val.