Alla bedömare trodde att en liberal regering skulle bildas i Estland efter valet nyligen. Men nu ser en konservativ koalition ut att ta makten.

I parlamentsvalet för två veckor sedan blev det liberala Reformpartiet störst i parlamentet. Partiledaren Kaja Kallas utropades som segrare och såg ut att bli Estlands första kvinnliga premiärminister.

Men istället tog den sittande premiärministern, Centerpartiets Jüri Ratas, initiativ till samarbete med andra partier än Reformpartiet. Han startade regeringsförhandlingar med de två partierna Ekre (konservativa folkpartiet) och Isamaa (Fäderneslandet).

Det är inte första gången i Estland som det största partiet lämnas utanför regeringen. Efter valet år 2003 hamnade Centerpartiet utanför regeringen trots att det vann valet.

– Det är tydligt att den som nu regeringsförhandlat splittrar samhället, sade en besviken Kaja Kallas i en intervju för det estniska rundradiobolaget ERR i går, enligt finska Yle.

Den nya mitten-högerkoalitionen har 57 mandat av 101 i parlamentet, Riigikogu. De tre partierna ökade med tillsammans 9 mandat, medan Reformpartiet ökade med 4 mandat. Till valets stora förlorare hörde Socialdemokraterna.