Juristen Henrik Vinge blir ny vice gruppledare i Sverigedemokraternas riksdagsgrupp. Därmed får partiet sin första Stockholmare i partiledningen.

Riksdagsman Henrik Vinge, 31, tar ett kliv uppåt genom att utses till vice gruppledare i riksdagsgruppen när skåningen Per Ramhorn lämnar den posten för att koncentrera sig på uppgiften som sjukvårdspolitisk talesperson.

Det står också klart att avsikten är att Vinge ska ta över som gruppledare i höst, då Mattias Karlsson aviserat att han kommer att byta spår och därmed avsäger sig gruppledarskapet som han i höst kommer att ha innehaft i nio år.

Nu är Henrik Vinge inte ny på hög nivå i partipolitiken. Han har under förra mandatperioden varit presschef för Sverigedemokraterna och därmed arbetat nära partiledningen med Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson och Richard Jomshof i spetsen.

Han är sedan valet riksdagsledamot och partiets integrationspolitiske talesperson.