Den misstänkte 37-åringen erkänner terrorattacken som dödade tre och svårt skadade tre andra. Han säger att han agerade ensam, rapporterar flera internationella medier.

I måndags förlorade en kvinna, ett 19-årigt kafébiträde, och två män, en 28-åring järnvägsarbetare och en 49-årig ungdomstränare i fotboll, sina liv på en spårvagn i Utrecht. Tre av de skadade, 20, 21 och 74 år gamla, har livshotande skador efter att ha blivit skjutna i det islamistiska terrordådet utfört av en 37-åring född i Turkiet.

37-åringen anklagas för ”flera mord med terroristiskt syfte, såväl som mordförsök och terrorhot”, meddelade åklagarna på fredagen. Han ska ha ”radikaliserats” på senare år.

Han släpptes så sent som den 1 mars efter att ha varit häktad för anklagelser om våldtäkt. Fallet tas upp i rätten i mitten av juli, rapporterar public servicebolaget NOS. Tidigare har han dömts till fängelse för inbrott.

I Utrecht var tidningsrubrikerna svarta på tisdagen. ”En stad i skräck” och ”Utrecht i chock”, lyder två av förstasidesrubrikerna. Invånarna har vittnat om hur tyst och stilla det blev i den annars så brusande universitetsstaden.