Den högt profilerade Brysselpolitikern Cecilia Wikström sparkas som första namn på valsedeln till Europavalet i maj.

Det är partisekreteraren Maria Arnholm bekräftar att Wikström petas från Liberalernas valsedel eftersom hon vägrat avsäga sig välbetalda sidouppdrag som ger henne extra arvoden på 70.000 kr i månaden.

– Styrelsen har vädjat till Cecilia att välja den viktiga EU-valrörelsen men Cecilia har valt att behålla sina uppdrag. Vi beklagar verkligen det, säger Maria Arnholm vid en pressträff på lördagsförmiddagen.

Partiledningen har känt till de välbetalda sidouppdragen men inte reagerat förrän SVT började rapportera om dem för en tid sedan.

Då kallade Jan Björklund till en telefonkonferens med partistyrelsen som uppmanade Wikström att väljer mellan att stå kvar som toppnamn på EU-listan eller de sidouppdrag som partiet menar undergräver hennes förtroende.

Men Cecilia Wikström sa i går till TV4 att hon inte tänker vika sig för kravet. 

Därför har partiet idag meddelat att hon stryks från valsedeln. 

– Liberalernas partistyrelse har bett vår EU-parlamentariker att välja mellan att toppa vår EU-vallista eller behålla sina styrelseuppdrag. Styrelsen har vädjat till Cecilia att välja men Cecilia har valt att behålla sina uppdrag. Vi beklagar verkligen det, säger Maria Arnholm vid en pressträff.

– När det gäller förtroende kan man ibland inte bara förlita sig på regelverket. Vår bedömning är att Cecilia Wikströms uppdrag kan leda till en förtroendeklyfta.