Förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) lämnar riksdagen sedan han anklagats för att ha tafsat på moderata riksdagskvinnor.

Lagom till 8 mars och kvinnodagen drabbas riksdagen av ännu en skandal. Det blev känt att Centerpartiet i flera månader utrett anklagelser om olämpligt agerande. På torsdagen meddelade partiets gruppledare att Erlandsson bör lämna sitt riksdagsuppdrag. Något han också nu gör.

Enligt Expressen anklagas han för att ha tafsat på flera moderata riksdagskvinnor. Det ska ha skett både före och efter MeToo-kampanjen då kvinnor börjat tala öppet om sexuella ofredanden och övergrepp i yrkeslivet.

Erlandsson har haft en lång karriär som politiker. 1983–1994 var han kommunalråd i Ljungby kommun i Småland. 1994 blev Erlandsson riksdagsledamot och han var landsbygdsminister 2006-2014. Erlandsson har varit en av Centerpartiets mest populära politiker, men har varit på kant med partiledningen på senare år. Man försökte peta honom från riksdagen inför valet 2018, men han vann återval med hjälp av väljarnas personkryss.

Erlandsson meddelar att han avgår från riksdagen men vill inte ytterligare kommentera av hänsyn till sin familj.