Regeringen och Centerpartiet får kritik för att man inte tänkt igenom konsekvenserna av den slarvigt skrivna gymnasielagen som gav 6.000 afghanska män utan skyddsskäl rätt att stanna i Sverige.

De som fått stanna i Sverige enligt gymnasielagen förväntas hitta en bostad på samma villkor som alla andra.

Men eftersom det sedan länge råder bostadsbrist, särskilt när det gäller billigare lägenheter, har konkurrensen om de få som finns blivit än hårdare.

– Det har varit en mardröm att veta att många åker omkring på bussar på nätterna, lever i resecentrum, en natt här, en natt där, säger Monica Gunnarsson vid Örebro stadsmission till SVT.

De som månar om migranter menar att kommuner borde ta ett större ansvar för den gruppen än för de unga svenskar som också har svårt att hitta sitt första egna boende. Svenskar borde bli andra klassens medborgare, som får stå tillbaka för migranters behov.

Men även en del som var för gymnasielagen har nu börjat tänka om.

– Jag tycker att man borde ha gjort mer konsekvensanalys: Vad kommer det här att innebära där människorna kommer att bo? Det har saknats, tycker jag, säger kommunalrådet John Johansson (S) i Örebro.

Regeringen och Centerpartiet har inte talat om var dessa migranter ska bo. Man har nöjt sig med att framstå som god, även om det i praktiken innebär att man skapar ”mardröm” för dem man var så angelägen att hjälpa.