Ute i Europa är det självklart att de som arbetar för terrororganisationer som Islamiska staten ska bli fråntagna sitt medlemskap, särskilt om de har dubbla medborgarskap. I Sverige agerar S-ledda regeringen emot liknande förslag.

I Belgien förlorade islamisten Fouad Belkacem, som rekryterat flera unga män i Belgien för att strida för IS i Syrien sitt medborgarskap 2018 sedan han 2016 dömdes till 12 års fängelse för terrorbrott.

– Belgiska staten ville verkligen statuera ett exempel: ”så här går det om man begår terrorbrott”, säger Belkacems advokat Liliane Verjauw när SVT träffar henne i Antwerpens domstol.

Hon understryker att hennes klient aldrig själv åkte till Syrien även om han skickade andra män dit. Och nu planerar de att driva frågan om hans indragna medborgarskap till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Däremot har hon inte mycket till övers för de jihadisterna som nu kommer tillbaka.

– Eftersom man gjorde det mot Fouad Belkacem så måste man också göra det mot alla som återvänder, annars är man inte objektiv. Men också mot kvinnorna. Jag tycker man daltar för mycket med kvinnorna. De är lika farliga som männen, säger advokaten Verjauw.

I Danmark har beslut om indraget medborgarskap fattats. Och i Nederländerna har ett tiotal personer fått sina medborgarskap indragna de två senaste åren.

– Det funkar bra för det visar att du blir av med ditt nederländska medborgarskap om du begår fruktansvärda terrorbrott, säger landets justitieminister Ferdinand Grapperhaus till SVT.

I Finland, Tyskland och Frankrike pågår lagstiftningsarbete i samma riktning.

Men S-ledda regeringen i Sverige vill inte gå SD mfl till mötes i krav på indragna svenska medborgarskap.

– Vi har en grundlagsreglering som är väldigt klar, som säger att man inte kan dra in medborgarskap för någon oavsett vilket brott man misstänks för. Så det skulle i vilket fall som helst inte lösa den här situationen. Det tar 4-5 år, kanske längre att ändra grundlagen, säger justitieminister Morgan Johansson (S).