Två månader efter Januariöverenskommelsen, JÖK, mellan S, C, MP och L om regeringsmakten ligger samtliga partier under valresultatet i september. Det visar Svensk Väljaropinion, en sammanvägning av opinionsmätningar av Sifo för Ekot.

Socialdemokraternas politik efter 73-punktsöverenskommelsen med Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet tycks inte falla väl ut bland väljarna. Det är en kompromiss där Socialdemokraterna har fått ge efter på flera för partiets väljare viktiga punkter, som skattesänkningar, marknadshyror och liberalare arbetsrätt.

– Nu handlar det om att för det första måste regeringen visa på resultatet. Det är mot resultaten man kommer att mätas mot i valet. För oss som parti så handlar det självklart också om att vi ska jobba med att utveckla våran politik parallellt med regeringsarbetet, säger partisekreterare Lena Rådström Baastad (S) till Ekot.

Samtidigt har Centerpartiet och Liberalerna svikit sina vallöfte om att rösta på Ulf Kristersson (M) som statsminister för att istället rösta fram Stefan Löfven (S) och fortsatt vänsterregering. Därmed har alliansen mellan de borgerliga partierna dödförklarats.

TABELL
Svensk väljaropinion mars (jmf m valresultat)

S 27,4 (-0,9)
SD 19,1 (+1,6)
M 17,7 (-2,1)
V 9,8 (+1,8)
KD 9,2 (+2,9)
C 8,1 (-0,5)
MP 3,9 (-0,5)
L 3,5 (-2,0)