Krismöte hölls på fredagen om att landets häkten är överfulla. Läget är förtvivlat och väntas bara bli värre.

Sju myndighetschefer från bland annat polisen, kriminalvården och åklagarmyndigheten träffades för att finna lösningar på överbelagda häkten. Man ska bland annat utreda att skapa dubbelrum i häkten.

– Situationen är mycket allvarlig. Vi har nu överfulla häkten på en nivå som innebär att 23 av 32 häkten i landet har mer än 100 procents beläggning och det är helt oacceptabelt mycket, säger Nils Öberg, generaldirektör för Kriminalvården, till Sveriges Radio.

Det höga trycket på häktena hänger delvis ihop med den höga beläggningen på anstalterna. I dagsläget finns 130 personer på landets överfulla häkten som egentligen skulle sitta på en anstalt.

– Jag får meddelanden näst varje dag från kriminalvårdare och poliser som är förtvivlade över platssituationen i svenska häkten och anstalter. Och jag har ingen tröst att ge. Tvärtom. Läget kommer bara bli värre innan det blir bättre. Det har skötts åt helskotta fel av regeringen, skriver Jonas Sjösteen som är rättsvårdsexpert på Kriminalvårdens huvudkontor, med 28 år i myndigheten.