I debatten anklagas medierna för att skydda invandrade brottslingar genom att anonymisera både bild och namn, medan de med svenskt utseende och namn hängs ut. Här är ett exempel. Döm själv.

Medier brukar hävda att de tillämpar samma regler för namnpublicering vid brott när det gäller invandrare och svenskar. Men igår publicerade Expressen/GT två artiklar om dömda mördare med 3 minuters mellanrum som behandlas fullständigt olika.

En afgansk medborgare mördar sin fru med kökskniv inför deras barn. Han har nu dömts till 18 års fängelse och utvisning. Bilden anonymiseras och namn publicerades inte i Expressen (kl 14.01 den 13 feb).

Tre minuter senare publicerar samma tidning artikel om svensk man som mördat sin sambo med kniv i sommarstugan. Han har nu dömts till 15 år och 10 månaders fängelse. Den dömde visas klart och tydligt i bild och hans namn upprepas flera gånger i artikeln.

Dömd för likartad vidrig våldsbrottslighet – helt olika behandling i medierna. Den med utländsk bakgrund skyddas och anonymiseras, den med svensk bakgrund hängs ut med namn och bild.