Socialdemokraterna i EU-parlamentet röstade emot ett erkännande av oppositionen i Venezuela och stödde därmed socialistiske diktatorn Nicolás Maduro. Idag ger utrikesminister Margot Wallström (S) tvärtom stöd till oppositionen.

När en stor majoritet i Europaparlament förra veckan gav sitt stöd till den demokratiska oppositionen i Venezuela röstade svenska Socialdemokraterna emot.

Fem dagar senare säger den socialdemokratiske utrikesministern tvärtom.

– Vi stödjer och betraktar Juan Guaidó och nationalförsamlingen som de enda legitima representanterna för det venezuelanska folket, säger Margot Wallström (S) till SVT.

Socialdemokraterna står därmed på båda sidor: på den socialistiska diktaturens sida – och på oppositionens. Det är ett märkligt förhållande för ett ledande regeringsparti i ett demokratiskt land.

Venezuela står på randen till kollaps. Landet har utvecklats till en diktatur under den socialistiska regimen. Ekonomin är slagen i spillror och tre miljoner människor har lämnat landet.

Mödradödligheten har ökat med 65 procent, spädbarnsdödligheten har ökat med 30 procent, och 87 procent av landets befolkning lever i fattigdom, konstaterar riksdagsman Ludvig Aspling (SD) i en interpellation till utrikesministern bara dagar före att Margot Wallström gick emot partiets EU-parlamentariker.