Under en och samma dag gav Karin Wanngård (S) bort 6,4 miljoner kr till fd stadsdirektör Ingela Lindh och 5,3 miljoner till bitr stadsdirektör Margareta Östrand. Detta strax innan Wanngård avgick som finansborgarråd i Stockholm.

När de borgerliga tillsammans med MP skulle överta styret i Stockholm passade den avgående socialdemokratiska toppolitikern på att dela ut skattepengar till sina närmaste medarbetare, avslöjar Expressen.

– Vi tjänar väldigt bra både politiker och tjänstemän, det kan man ha en särskild diskussion om, säger Wanngård till tidningen.

Ingela Lindh ska stå till stadens ”förfogande”, vilket innebär en lön på 180.500 kronor per månad för att inte arbeta. Margareta Östrand får 148.100 kronor i månaden.

Övertro på kompetens
– Det klart att det inte är meningen att man ska gå hemma och inte arbeta. Det är klart att jag hade en övertro på att både Ingela Lindhs och Margareta Östrands kompetens skulle tas tillvara, ursäktar sig Wanngård (S).

Den nya majoriteten anklagar Socialdemokraterna för att ha mörkat att man gjort redan förmånliga avtal ännu mer generösa.

– Det vilar ett tungt ansvar på henne att motivera detta för skattebetalarna, säger Wanngårds moderata efterträdare.

Wanngård menar att Moderaterna borde vara bättre på att ta reda på vad som händer i kommunen, särskilt som de har månadslöner på 136.000 kronor i månaden.