I valrörelsen lyfte Annie Lööf (C) fram Värnamo som ett lyckat exempel på integration. Efter fyra explosioner och två skottlossningar i Värnamo den senaste månaden slår invånarna larm: otryggheten växer och folk är oroliga för sina barn i Värnamo.

När partiledarna i Sveriges Radio-serien ”Mitt Sverige” fick välja platsen för intervjun valde centerledaren Annie Lööf att utgå ifrån Värnamo. Hon förklarade varför:

– När vi pratar integration i Sverige så lyfter vi ofta Rinkeby, Tensta och Bergsjön. Jag tycker man också måste lyfta Värnamo, Småland och Gnosjö-andan för det finns två sidor av integrationen. Också där man lyckat i många decennier att integrera människor, sa Annie Lööf.

Men sedan valet har Värnamo hamnat i rampljuset, inte för någon fungerande integration utan för växande kriminalitet och mer våld.

I SVT:s Agenda påpekades igår att skottlossningar och explosioner inte bara en verklighet i storstädernas utsatta områden. En fjärdedel av det grova och dödliga våldet inträffar faktiskt i mindre orter.

Fyra explosioner och två skottlossningar har den senaste månaden drabbat Värnamo. Enligt lokalpolisområdeschefen placerades i förra veckan en sprängladdning utanför en trappuppgång i ett bostadsområde i Värnamo som detonerade.

– Det känns väldigt obehagligt med tanke på att man har barn. Tryggheten försvinner när det kommer så nära inpå, säger Helena som bor i Värnamo till SVT.