Sverigedemokraterna driver inte nu kravet på folkomröstningen om att lämna EU. Dels därför utfallet av Brexit inte är klart och dels därför att det finns goda möjligheter att EU-kritiska partier ökar i parlamentsvalet, så att EU-byråkratin kan rullas tillbaka inifrån.

I SVT:s Agenda på söndagskvällen medverkade EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD). Han fick frågor om varför Sverigedemokraterna inför Europavalet i maj inte driver kravet på folkomröstning om att lämna unionen.

Han gav två förklaringar. En var att Storbritanniens utträde, Brexit, är inne i en skakig fas därför att de brittiska etablissemangen havererat och har svårt att genomföra det brittiska folkets beslut, inte minst därför att många i etablissemangen är emot.

– Det är klart att Brexit är en avgörande faktor. En speciell sak för en svensk är att vara lite eftertänksam. I detta läge tror jag det är klokt att avvakta utfallet av Brexit för att kunna analysera hur det blir, och det ligger några år framåt i tiden. Det vore snudd på ansvarslöst att kräva svensk folkomröstning innan vi vet hur det går för Storbritannien, sa Peter Lundgren.

Ett annat skäl till att nu inte förespråka folkomröstning i Sverige om utträde är att läget inför valet är ett annat ute i Europa.

– Vi ser att partier som står nära oss växer. Det är EU-kritiska partier som blir starkare och starkare. För första gången i historien har vi nu chans att på allvar kunna påverka inifrån, påpekade Lundgren.

Lundgren söker ökat samarbete främst med de nordiska grannländer och en utökad konservativ EU-kritisk grupp (ECR). Om denna grupp får många nya ledamöter efter EU-valet kan de kritiska och EU-skeptiska rösterna till slut få inflytande över unionens utveckling.

– EU består av en hög med avtal. Många av dom avtalen är något vi inte behöver. I dessa frågor ska Sveriges riksdag bestämma, avslutade Lundgren.

*

Se Agenda hos SVTplay.